Voetzonereflexologie
Reflexzone-massage
De reflexzone-massage is een methode voor totaalbehandeling, deze therapie wordt in vereenvoudigde vorm reeds eeuwen toegepast. Totaalbehandeling houdt in dat de mens beschouwd wordt als eenheid van lichaam, ziel en geest. Reflexzone-massage is gebasseerd op de aanwezigheid van een constant door het lichaam stromende levensenergie, in het Verre Oosten ook wel Ki genoemd. De massage harmoniseert deze energiestroom en activeert daardoor de zelfgenezende krachten. Engergieblokkades die zich uiten in de vorm van algemene klachten als hoofdpijn, maagpijn, rugpijn of nervositeit kunnen worden opgeheven.
Hoe werkt een reflexzone ?
Bij een reflexzone werkt alles in twee richtingen. Het orgaan heeft invloed op de zone, maar omgekeerd is de zone van invloed op het orgaan. De gezondheid komt in gevaar als de energiestroom gedurende langere tijd geremd of geblokkeerd wordt. Reflexzone-massage kan zulke remmingen of blokkades opheffen en het energie-systeem weer in harmonie (evenwicht) brengen.
Voetzonereflexologie
Bij de voetzone-reflexologie behandelen wij de afspiegeling van de mens op de voeten. In de voeten vinden we zones die een overeenkomst hebben met de organen elders in het lichaam. De tenen komen overeen met het hoofd en alles wat daarbij hoort. Dan naar beneden gaande vinden we de zones van de longen, spijsvertering, ingewanden in precies dezelfde volgorde als hun overeenkomstige organen. Door reflexzone-massage van deze zones op de voeten herstelt men de locale, maar ook de perifere bloedsomloop. Harmonie, schoonheid en gezondheid hangen nauw met elkaar samen en men houdt steeds deze drie factoren voor ogen.

Terwijl men de voeten masseert is het effect merkbaar in de gehele mens. We bemerken met reflexzone-massage niet alleen een verbeterde doorbloeding en regeneratie (herstel) van de organen, ook op geestelijk gebied worden ontspanning, evenwicht en welbevinden geschapen en dat zijn belangrijke voorwaarden om genezingsprocessen op gang te brengen.

Reflexzone-massage is geschikt voor alle gezonde mensen die gezond willen blijven en er zelf voor willen zorgen, door ontspanning en harmonisering van de levensenergieŽn, zodat storingen geen kans krijgen. Voor reflexzone-massage als aanvullende therapeutische indicatie kan alleen een therapeut de juiste aanwijzingen geven.

Voor het regelmatig onderhouden van de gezondheid adviseer ik ťťn massage per week.
Behandeling
Voetzone-massage werkt holistisch en niet puur symptomatisch. Na een gesprek waarin men naar de voorgeschiedenis van de klachten informeert volgt een onderzoek van:
-de vorm van de voet
-de kleur
-de temperatuur
-afwijkingen, hallux valgus (doorgezakte voet)
-afwijkingen van de huid (wratten, eelt, schimmels enz..)
-door palpatie (opsporen pijnpunten en nagaan van weefselspanning)
Naar aanleiding hiervan beslist de therapeut in overleg met de client/patient op welke manier men gaat behandelen (activerend of ontspannend).
Mogelijk reacties tijdens en na de behandeling
De therapeut en de behandelde persoon moeten allebei op de hoogte zijn van de reacties die kunnen optreden. In de eerste plaats betekenen de reacties op een voetzonereflexologie-massage dat door de activering van de lichaamseigen krachten bepaalde processen in gang gezet zijn. Men moet er van bewust zijn dat er in alle aspecten van het menszijn iets in beweging kan komen, dat wil zeggen op het gebied van lichaam, ziel en geest.

Merkt men dat er tijdens de behandeling meer dan normaal getranspireerd wordt, dan is het een teken dat het lichaam genoeg stimulerende impulsen ontvangen heeft. Men begint soms ook tijdens de behandeling te lachen of te huilen, deze opkomende emoties kunnen een teken zijn dat door ontspanning in het lichaam blokkades in het gevoel afnemen.

Soms valt de behandelde persoon in slaap tijdens de massage, men werkt desondanks rustig verder, en maakt de massage af. Het liefst dekt men de behandelde persoon toe met bv. een handdoek.

Tussen de behandelingen in kunnen zich verschillende reacties voordoen, men moet zich echter niet ongerust maken. Het lichaam heeft immers een stimulatie ontvangen: verbeterde doorbloeding, warm worden van de voeten, tijdelijke toename van de zweetsecretie als belangrijkste mogelijkheid tot ontgifting (afvoer van toxines) en ook lichte, niet-specifieke huiduitslag, die echter in twee of drie dagen vanzelf weer verdwijnt.

Meestal wordt de slaap van de behandelde persoon dieper en rustiger dan tevoren, het kan echter ook gebeuren dat de slaap tijdelijk wat onrustiger wordt (herstelfase van het lichaam). Ontgifting en zelfreiniging, urine-uitscheiding kan donkerder van kleur zijn, het vrijkomen van afvalstoffen (toxines), de ontlasting (faeces) kunnen veranderen van kleur en een sterkere geur vertonen vanwege de verhoogde uitscheiding van schadelijke stoffen.

Verhoogde activiteit van sommige slijmvliezen zoals lichte verkoudheid of slijmvorming in de bronchiŽn. Dit zijn tekenen van zelfreiniging van het lichaam en deze moeten het liefst niet onderdrukt worden, laat de natuur zijn gang gaan! Elk mens is verschillend en reageert dus anders, het lichaam reguleert zichzelf.
Contra-indicaties
 • Acute ontstekingen in vaat-lymfestelsel
 • besmettelijke en met hoge koorts gepaard gaande ziekten
 • Diabetes, suikerziekte
 • Geslachtsziekten
 • Aderontsteking, embolie, trombose
 • Ernstige hartklachten (pacemaker)
 • KankerpatiŽnten waarbij gevaar van metastase bestaat
 • bot- en beenvliesontstekingen of bottuberculose
 • Bij gevaar voor een attack (beroerte)
 • Zwangerschap met risicofactoren
 • Osteoporose
 • Bij ernstige aandoeningen eerst overleggen met een arts of het raadzaam is om een reflexzone-massage toe te dienen

  Denk om de voeding. Verhoog de dagelijkse hoeveelheid drinkwater. Gebruik bij voorkeur het zuiverste water dat zo min mogelijk mineralen bevat om deze organische reiniging van ons lichaam door de nieren te vergemakkelijken.