Hotstone massage
Algemeen
De hotstone massage-therapie werd in de oudheid reeds gebruikt om te helen. De stenen voor hotstone massage zijn meestal basalt. Dit is gestolde lava. Ze zijn door hitte ontstaan. Verwarmde stenen zijn niet alleen een warmtebron, maar ze kunnen ook een helend effect bewerkstelligen.

De hotstone massage is een lichaamsbehandeling die men kan toepassen in elke massagevorm. Ze hebben het therapeutisch effect reeds bewezen vooral als men de massagevorm combineert met essentiŽle oliŽn.
Werking
Er zijn verschillende mogelijkheden en effecten om met stenen te werken. Ze geven warmte af, daardoor worden processen gestimuleerd en kunnen toxines (= afvalstoffen) afgevoerd worden. Ook stijgt de lichaamstemperatuur door de warmte, waardoor men ontspannen is en het zelfherstellingsvermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Verder harmoniseerd het de energie-extra's waardoor de emotionele, mentale en fysieke energieŽn beter kunnen doorstromen.

De stenen bevatten ook natuurlijke krachten. Basalt is paramagnetisch. Dit betekent dat het aangetrokken wordt door een magnetisch veld. Paramagnetisme verhoogt de vitaliteit en is conductor van subtiele energiŽn.

De hotstone massage is een lichaamsbehandeling vanuit de gedachtengang: 'Geest, lichaam en ziel zijn ťťn'. De behandeling is een combinatie van massage met thermodynamische voordelen. Ook de therapeutische kwaliteiten van essentiŽle oliŽn, de thermotherapie (warmtetherapie) bestaat uit warme basalt stenen (lava) opgewarmd 'au bain-marie', met een ideale temperatuur van 47 graden. De stenen worden op of tegen het lichaam geplaatst of er kan ook zachtjes gemasseerd worden met de stenen. De hotstone massage wordt meestal toegepast langs de ruggengraat, in de nek, in de handen, op de borst en buik ťn zelfs tussen de tenen.

De stenen hebben effect op het lichaam, ze slaan warmte op en dragen het over naar het lichaam. Hoe groter de steen, hoe meer warmte deze draagt. De warmte kan doordringen tot circa 3-4 centimeter in het spierweefsel. Door de warmte wordt de bloedcirculatie geactiveerd, waardoor de bloeddruk lokaal kan toenemen en de geblokkeerde gebieden weer vrij kunnen doorstromen.

Hotstone zorgt dus voor het ontgiften van ons lichaam, werkt pijnverlichtend, relaxerend en stressverlichtend. De spieren worden soepel door de warmte, waardoor men ze beter kan masseren.
Aandachtspunten - contra-indicaties
  • Bij hartklachten, hypertensie (hoge bloeddruk), suikerziekte (diabetes) dient men met gematigde temperaturen te werken.
  • Voorzichtig met overgangsverschijnselen.
  • Open wonden en huidinfecties vermijden.
  • Bij algemene malaise (o.a. hoge koorts) geen hotstone massage toepassen.
  • Bij overgevoeligheidsreacties van de huid geen hotstone massage toepassen.
  • Na een behandeling (sessie) is het belangrijk om water of vocht te nuttigen voor het afvoeren van toxines (afvalstoffen)